Ponovna zanositev po umetni prekinitvi nosečnosti

Za mano je bila izguba moje Iris. Psihično najbolj naporen porod doslej. Po splavu sem na kontrolnem pregledu pri ginekologu dobila nasvet glede ponovne zanositve. Takrat mi sicer niti na misel ni prišlo, da bi v kratkem spet zanosila. Ginekolog mi je svetoval, da naj ne iščem nadomestka. Da naj počakam vsaj leto in pol preden zanosim ponovno.

Glede nadomestka sva si bila enotna, da ta ne obstaja. Doma imam dva »nadomestka«… Nič na tem svetu ne more na fizičnem nivoju nadomestiti moje deklice Iris. Zato nikoli nisem hrepenela po ponovni zanositvi zato, da bi izgubo nadomestila. Takrat sem si predvsem želela miru. In časa zase, ki sem si ga po tej najtežji preizkušnji mojega materinstva doslej tudi zaslužila.


Razmišljanje o še enemu otroku se je pojavilo malce kasneje, ko se mi je zopet dvignil tudi nivo energije. Namreč naslednji vikend po splavu smo se izselili iz Ljubljane in ob enem je bilo novo stanovanje še v adaptacijah. Selitev me je zelo izčrpala. Nato je prišel na vrsto pogreb najine Iris. In poporodni zaplet, ki me je izčrpaval že nekaj dni preden se je dogodil. Kmalu je mož službeno odšel na Japonsko in doma sem ostala sama z otrokoma, veliko njivo in pred kopico izpitov, kolokvijev in terenskih vaj, kar me je še čakalo, da bi študij zaključila.


Najprej sem se po nasvet glede ponovne zanositve obrnila na doktor Pušenjaka. Izvedela sem, da je v tem primeru najbolje počakati na tri mesečne krvavitve, saj se sluznica maternice v tem času povsem obnovi in je pripravljena na ponovno zanositev. Ampak nisem bila prepričana, ali imam pogum, da grem še enkrat skozi isto preizkušnjo. Sedaj dobro vem, da je to, da gre vse srečno do konca nosečnosti, le eden od možnih scenarijev.


Zato sem se obrnila tudi na dekleta, ki so že imela izkušnjo s ponovno zanositvijo po umetni prekinitvi nosečnosti. Zanimalo me je kaj menijo, kdaj je najboljši čas za ponovno zanositev in kako je za njih potekala naslednja nosečnost. Jih je bilo zelo strah? Dobila sem različne odgovore, a eden je bil še posebej dober: »Dokler se sprašuješ ali je čas pravi, zagotovo še ni.«


Sama sem prišla do spoznanja, da je pravi čas ponovno zanositev po umetni prekinitvi nosečnosti takrat, ko sta na to pripravljena oba partnerja. Tudi očetje angelskih otrok potrebujejo mir in čas, da se z izgubo sprijaznijo ter jo sprejmejo. Čas, da ponovno začutijo, da so pripravljeni na novo zgodbo. Da imajo tudi ponovno moč biti v oporo svoji ženski, ki ga zagotovo potrebuje, ko se odločita za ta korak.


Ko sta oba bodoča starša pripravljena, je ustvarjeno energetsko okolje, ki pritegne novo dušico. Severino sem začutila takoj, ko sva z možem prišla na točko, da sva bila trdno pripravljena na prihod novega člana najine družine. Ko so popustili strahovi, napetosti in dvomi v to ali si upava. Začutila sem toliko ljubezni do te dušice. Ena drugo sva pritegnili in s tem, ko sem čutila najino povezanost, se je rodil tudi pogum in zaupanje v to, da je čas pravi. Tudi Iris sem začutila še preden se je spočela.


Ponovno sem zanosila tretji mesec po umetni prekinitvi. Namesto tretje mesečne krvavitve se je pod mojim srcem pričelo novo življenje. Bila sva presrečna! A seveda je zelo drugače, skrb je večja. Toda zaupala sva, da je ta deklica učiteljica za nekaj drugega.


In reakcija okolice? Šok! Vsem se je zdelo prehitro. Vsi so pravili, da saj še nisva prebolela Iris. Na tem mestu želim še enkrat poudariti, da je žalovanje proces in vsak sam odloča za koliko časa ga bo ta proces zaustavil pri sprejemanju odločitev glede nadaljnje prihodnosti.  In da nikakor ponovna zanositev ne pomeni, da ne žalujeva več. Seveda je bil tudi ginekolog šokiran. Poslušala sem o vseh možnih zapletih, ki se lahko pripetijo, ker sem tako hitro zanosila. Enako sem poslušala tudi v drugi nosečnosti, ko sem zanosila četrti mesec po prvem porodu. Leto in pol je priporočen časovni zamik med nosečnostmi in porodi…


Delujte v skladu s svojo močjo in svojim partnerjem. To je moje priporočilo.

Saška Simonič


Trenutno sem v osmem mesecu nosečnosti in vse gre super! Te deklice se tako zelo veseliva. Tudi samo nosečnost proslavljava na vse možne načine. Uživava. Alja in Staš sta čisto navdušena, ker sestrica lepo raste in bosta lahko skrbela zanjo. Zadnjič smo pripravljali oblačilca zanjo in to je bil cel žur! Alja se je skoraj stopila, ko je videla kako so oblačilca majhna in lepa. Pomagala mi jih je pregledati in zložiti. Vedno pokaže, kako bo objela sestrico, ji dala dudico, ter jo peljala z vozičkom. In pripoveduje o tem, da je sestrica zdrava in lepo raste v trebuščku in da ne bo postala angelček, ker Iris je bila preveč bolna. »Da, Iris je umrla, ker sva se z atkom tako odločila«, ji odgovorim. Žalostna sem, ker je moralo biti tako. A Iris mi stalno pravi, da naj ne bom žalostna in me tolaži. Pogosto je ob nas. Naša angelska deklica. Moja največja učiteljica. <3

Brezplačna delavnica za žalujoče

brezplačna delavnica za žalujoče saska simonic

Darilo za Vas

saska simonic meditacija prebujanje tretjega ocesa in povezava z Nebesi

 x 

Košarica je prazna